| | | | | Tarieven | Reviews | Cadeaubon

Nagelaandoeningen

Stootnagel

Een stootnagel is een nagel die tegen de voorkant van de teentop stoot. Veelal ontstaat dit omdat een nagel door trauma eraf is geweest. De druk van de nagel op de teentop is dan weg en de teentop krijgt de kans om omhoog te komen. De nieuwe nagel wil wel groeien, maar kan het niet, want stoot dus steeds tegen die teentop aan.

Advies: Wij kunnen eventueel een nagelreparatie doen die de nieuwe nagel over die top heen begeleidt. Ook kunnen we jou adviseren over wat je er zelf aan zou kunnen doen.

Traumanagel

Een traumanagel is vaak een blauw gekleurde nagel. De oorzaken kunnen verschillend zijn. Voorbeelden: stoten tegen iets hards, bergwandelingen op net niet goede schoenen, verkeerd aangebrachte kunstnagels. In bijna alle gevallen gaat de nagel er in zijn geheel af. Omdat het aangroeien van een nieuwe nagel wel een jaar kan duren, kunnen hierbij problemen ontstaan. Bijvoorbeeld, het huidgedeelte van de teen dat nu geen druk ondervindt van de nagel, komt daardoor iets omhoog, waardoor de nieuwe nagel er niet gemakkelijk overheen kan groeien. Gevolg: een stootnagel of een ingroeiende nagel.

Advies: Op het moment dat het trauma ontstaat en de nagel snel blauw wordt, is het verstandig er even mee naar de huisarts te gaan. Een nagel die zo snel blauw wordt doet ook erg pijn. De arts kan zorgen dat de bloeding onder de nagelplaat weg kan. Dan neemt de druk en de pijn ook snel af.
Ontstaat een blauwe nagel door bijvoorbeeld lange wandelingen dan doet deze niet pijn en wordt de nagel langzaam blauw. Bij deze vorm is het dus wachten tot de nagel eraf gaat en daaronder de nieuwe nagel weer aangroeit.

Ingroeiende nagel

Een ingroeiende nagel is een veelvoorkomend probleem. De nagel drukt in de huid in de nagelplooi en geeft daardoor veel pijnklachten. De oorzaak kan o.a. zijn verkeerd knippen, te nauwe schoenen en nagelvorm.

Advies: Wij kunnen de rand van de nagel glad slijpen, zodat deze niet meer drukt. Daarna kunnen we de nagel drukvrij leggen. Het probleem is niet altijd in één behandeling helemaal op te lossen. Er kan ook geadviseerd worden om door ons een nagelbeugel te laten plaatsen.

Kalknagel / Schimmelnagel

Een kalknagel bestaat niet. Het is een naam die gegeven wordt aan alle verdikte en verkleurde nagels. Maar de oorzaak van die verdikking of verkleuring kan heel verschillend zijn.

Een oorzaak is een eerder trauma waarbij ook het nagelbed en nagelwortel zwaar beschadigd was. Dan kan er nooit meer een normale dunne nagel uitgroeien. Een andere oorzaak kan aangeboren zijn. Een derde oorzaak is een infectie met een schimmel. Het is niet altijd met het blote oog te zien wat nu de oorzaak is.

Schimmelnagels zijn helaas een veel voorkomend probleem. De nagel is dik, brokkelig en lelijk verkleurd. Dit kan worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. De meeste mensen noemen het overigens kalknagels. Maar niet iedere kalknagel is per definitie een schimmelnagel. Om zeker te weten of het nu een schimmelinfectie is, kunnen wij een stukje nagel en/of huid afnemen en opsturen naar het laboratorium van het UMC St. Radboud te Nijmegen, afdeling Medische Microbiologie. Zij zijn gespecialiseerd in het onderzoek naar schimmelinfecties. De kosten voor dit laboratorium onderzoek wordt vaak vergoedt door jouw zorgverzekeraar. De kosten voor afname van het stukje nagel en eventuele huid betaalt je aan ons.
Na ongeveer 1½ week hebben wij de uitslag voor jou in huis en brengen wij jou en de huisarts hiervan op de hoogte.

Afhankelijk van wat deze uitslag is, kun je eventueel naar de huisarts voor een behandeling met medicijnen. Niet iedere huisarts wil medicatie voorschrijven. Er zijn namelijk nogal wat bijwerkingen bij deze medicatie.

Je kunt ook starten met lokale behandeling met een tinctuur. We hebben de tincturen waar je nagels en/of de huid mee in kunt smeren ter bestrijding van de schimmel in huis. Verder kunnen wij jouw nagels tijdens de behandeling verdunnen, waardoor de druppels makkelijk door de nagels heen kunnen dringen. Belangrijk is wel dat je tweemaal daags de nagels en/of huid gaat behandelen. Daarnaast moet je ook de schoenen behandelen met een spray. Schoenen zijn namelijk de grootste bron voor herbesmetting. Schimmels maken sporen en die gaan in de naden van jouw schoenen zitten. Zodra de omstandigheden voor hen weer gunstig zijn dan kunnen ze weer een infectie aan nagels of huid geven. Alle benodigde producten hebben wij in huis. Wij geven garantie dat het werkt, mits je consequent bent met behandelen.

Huidaandoeningen

Eelt

Er is sprake van eelt als de bovenlaag van de huid verdikt is. Eelt kan een geelachtige kleur hebben. Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving. Die druk en wrijving wordt dus vaak veroorzaakt door de schoen. Ook extreme zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn. Eelt kan heel nuttig zijn, want in principe beschermt het de huid tegen stuk gaan. Maar eelt kan ook hinderlijk of zelfs pijnlijk en branderig zijn. Dan noemt men het pathologisch eelt (hyperkeratose). Het komt vaak voor onder de bal van de voet, maar ook op de tenen of als eeltrand aan de hiel. Advies: Pathologisch eelt kan door ons vakkundig verwijderd worden. Wij kunnen jou ook adviseren over vervolgbehandelingen en thuis verzorging.

Kloven

Soms kan eelt gaan scheuren, dat noemen we kloven. Vaak treedt dit probleem op aan de hiel en het kan erg pijnlijk zijn. De kloven kunnen zelfs gaan bloeden en ontsteken. De oorzaak is vaak dat het eelt erg droog is. Vooral het lopen op sandalen en slippers geeft veel wrijving aan de hiel. Daar ontstaat overmatige eeltvorming door en dat kan droog worden en gaan scheuren.

Advies: Wij kunnen handmatig of machinaal het eelt en de harde kloofranden weghalen. Een open kloof kan met Betadine zalf worden behandeld en vervolgens worden verbonden. Wij geven uiteraard ook advies hoe je thuis verder kunt behandelen en kunt voorkomen dat er weer kloven ontstaan.

Likdoorn

Een likdoorn, soms ook wel eksteroog genoemd, is een verharde, naar binnen drukkende eeltkern met de punt van de kern in de huid gericht. Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige druk. De druk wordt meestal veroorzaakt door verkeerde schoenen. De kleur van een likdoorn kan glasachtig geel zijn, maar soms kan de kern ook donkergekleurd zijn. De eeltkern kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken. Likdoorns kunnen voorkomen onder de bal van de voet, op of tussen de tenen, of op de knok bij de grote teen. Soms komt een likdoorn zelfs voor in de nagelplooi of onder de nagel. Een pijnlijke aandoening die vrij makkelijk te verhelpen is.

Advies: Wij kunnen de likdoorn verwijderen. Niet altijd lukt dat in één behandeling, soms moet je daarvoor meerdere keren terugkomen. Tegelijkertijd moet er ook iets gebeuren aan de drukplekken. Dat kan zijn andere schoenen gaan dragen, maar ook kunnen we jou hulpmiddelen of een steunzool adviseren.

Transpirerende voeten

Hierbij gaat het om extreem verhoogde zweetuitscheiding. Soms komt dit voor over het hele lichaam, maar ook wel plaatselijk, bijvoorbeeld aan de voeten. De oorzaak kan liggen aan bijvoorbeeld een stofwisselingsstoornis, stress of hormonale werking. Maar bij zweetvoeten kan ook de voetbekleding de oorzaak zijn, bijvoorbeeld synthetische schoenen of sokken. De geur is voor de persoon zelf, maar ook voor zijn/haar omgeving heel vervelend.

Advies: Draag leren schoenen (ook de binnenbekleding), die bovendien de voet niet afsluiten. Draag het liefst sokken of kousen die vocht kunnen opnemen (katoen, wol). Wissel schoenen en sokken vaak. Gebruik bijvoorbeeld inlegzolen die de geur absorberen. Ook hebben wij goede doelmatige crèmes van het merk “De Samenwerkende Pedicure”.

Tevens kun je overwegen om bij onze Cosmetische arts een afspraak te maken voor een vrijblijvend en kosteloos intake gesprek voor Botox inspuitingen om zweetvoeten tegen te gaan.

Standafwijkingen

Hamertenen

Dit zijn tenen die krom zijn gaan staan. De top van de teen raakt de grond, terwijl de bovenkant van de teen knel zit in de schoen. Dit geeft vaak overlast omdat er verkeerde druk op de teen staat. Daardoor ontstaat eeltvorming en vaak ook likdoornvorming.
Advies: Wij kunnen samen met jou jouw schoenen bekijken en daar een advies over geven. Wij kunnen uiteraard advies geven over confectie hulpmiddelen. Ook kan er een orthese gemaakt worden. Met steunzolen kan jouw voet beter ondersteund worden.

Hallux valgus

Dit is een aandoening die ontstaat bij de eerste teen. Er ontstaat vaak een knobbel aan de zijkant van de voet en de grote teen wordt weggedrukt richting de kleinere tenen. Vaak een erfelijke aandoening, maar ook onze moderne schoenen hebben er veel invloed op. Er kan ook hier eelt en likdoornvorming ontstaan wat weer extra overlast geeft.
Advies: Wij kunnen uiteraard het eelt en de likdoorn verwijderen, maar ook bij deze aandoening is het raadzaam eens goed naar de schoenen te laten kijken. Een steunzool kan zeker vermindering van de klachten geven.

Ruiterteen

Soms wordt een grote teen bij een hallux valgus zover richting de kleine tenen gedrukt, dat hij onder of over de tweede teen terecht komt. De teen die dan bovenop ligt noemen we een ruiterteen. Deze afwijking geeft nog meer druk in de punt van de schoen met weer eelt en likdoornvorming of ingroeiing van de nagel.
Advies: De stand kunnen wij niet veranderen. Wel kunnen wij het eelt en de likdoorn verwijderen en eventueel de nagel pijnvrij krijgen. Verder kunnen wij samen met jou de schoen eens goed bekijken en jou adviseren hierin. Ook kunnen we jou doorverwijzen naar een podotherapeut of arts.

Platvoeten

In principe hoeft een platvoet geen probleem te zijn. Veel mensen kunnen prima lopen met platvoeten en hebben nooit ergens last van. Heb je wel last dan zullen wij jou kunnen doorverwijzen naar een podotherapeut.

Holvoeten

Deze voeten hebben vaak een extreem hoge wreef en tenen die allemaal in klauwstand staan. Ook hier hoeft men totaal geen last van te hebben. Wat wij wel vaak zien bij dit voettype is likdoornvorming tussen de tenen of onder de bal van de voet. Deze kunnen wij prima verwijderen. Indien nodig wordt je verwezen naar een podotherapeut.

Knikvoeten

De stand van deze voeten is wat vreemd. De enkels gaan naar binnen en dat kan klachten als vermoeidheid en pijn geven. Een steunzool is dan de enige optie om de klachten te verminderen. Jonge kinderen kunnen ook een knikvoet hebben en tot 6 jaar is het zelfs een normale ontwikkeling in de groei van een kind. Hebben ze dit na het 6e jaar nog en gaan ze klagen over pijnlijke voeten dan is het raadzaam om naar een podotherapeut te gaan.

Wij hebben contracten afgesloten met meerdere podotherapeuten waar wij mee samen werken.

Meer over schimmelnagels

Naar de webshop